Tartalomjegyzék

  Miért kiadatlan felvételek?

  A Gergel balladája, valamint a Csodafiú albumok felvételeinek idején jópár olyan dal született, amik nem kerültek fel erre a két lemezre vagy azért, mert nem moldvai kötődésűek, vagy nem karácsonyi témájúak.

  A 2008-ban, a Gergel balladája (álomképek moldvai magyarjainkról) album élő előadására alakult Égzengő zenekar repertoárja azonban olyan akusztikus hangszerekkel is remekül előadható zenét kívánt, ami passzolt a moldvai népzene ősi hangulatához.

  Ősi hangulatú akusztikus zene

  Ebben a gyűjteményben kizárólag igazi hangszereket használtam. A többi albumommal ellentétben az alap ritmust, a dobokat is hangszerrel játszottam fel.

  A kedvenc hangszereim adják a legtöbb dal alapját: a koboz, a harmonika és a kaval (néhol a tekerő).

  Részletek a dalokról

  • Emese álma - a mindenki által jól ismert regét dolgoztam fel a mezőségi lassú ritmusára.
  • Árpád népe - könnyed dalocska, ami magyar népünk sokszínűségéről szól, mely tulajdonságunk talán a fennmaradásunk záloga volt mindig is.
  • Szent Korona - rövid, tömör metaforikus leírása a koronázási ékszerünknek.
  • Boldog Özséb - a mai napig megborzongok belegondolván abba a 13. századi jelenségbe, amikor Boldog Özséb isteni sugallatra egybehívta a Pilisben szerte élő remetéket. A Pálos rend megalakítása volt ez a pillanat, amit a dalban megjelenítettem.
  • Élet - az Égzengő zenekar állandó repertoárjában szerepelt dal. A szövegére jellemző a kusza, ide-oda csapongó gondolatok játéka.
  • Hétlépés - az Égzengő zenekar állandó repertoárjában szerepelt dal. Az eredeti szövegben a "... tűzről pattant ördögi szikra ..." sor szerepelt, amit a zenekar kérésére "... tűzről pattant isteni szikra ..." váltott fel az élő előadások során. A felvételen is már az utóbbi változat szólal meg.
  • Miénk lesz - a kobozon kívül itt a Domi típusú tekerőm is megszólal.
  • Ősi ének - az Égzengő zenekar állandó repertoárjában szerepelt dal. A cím félrevezető lehet, mert maga a dallam nem ősi, inkább a hangulata az. Természetesen a szöveg is erre utal.
  • Mosolygó keserves - az Égzengő zenekar állandó repertoárjában szerepelt dal. Két részből áll: az első a "Túl a vizen egy kosár" kezdetű népdal dallamára írt saját szövegem, a második a szintén Moldvában táncolt bulgáros hangszeres dallama. A cím a magyar történelem keserédes folyamára utal. Egyszer fent, máskor lent, de a mulatás, mint alapszükséglet sosem kopott ki az életünkből.
  • Rózsa - A "Napot is szeretem, Holdat is szeretem" (vagy "A pünkösdi rózsa") kezdetű moldvai népdal feldolgozása. A dallam különbözik az elterjedt változattól. Törökös hatást kelt a dallam hajlítása, ezért a hangszeres kíséret is keleties elemekben gazdag.
  • Csángó himnusz - a "Csángó magyar, csángó magyar, mivé lettél csángó magyar" kezdetű dal feldolgozása. A szöveget állítólag Petrás Incze János gyűjtötte, a dallam pedig moldvai népballada. Nekem az a gyanúm, hogy a szöveget talán maga Petrás Incze János írta nagy elkeseredésében. A dallamnak nem hallottam még népi szöveges változatát, tehát az sem kizárt, hogy az is inkább műdal.
  • Pusztinai Boldogasszony - a "Boldogasszony anyánk" kezdetű himnuszunk moldvai változata, kissé feldolgozva.
  • Angyal - a Csodafiú albumon megjelent "Betlehem városba" című dal eredeti változata. A szövegét kedves feleségemnek írtam.
  • Rettentő álom - Locsmándi László kiváló költő barátom élete sűrűsödik ebben a dalban, ahogyan én látom.
  • Forog a szívem - összeszedtem az évek során papírra vetett csujogatásaimat, és összeraktam ebben a dalban. Kicsit cigányos, kicsit magyaros. Nem egy komoly szerzeményem, de itt a végén talán nem árt, ha jó hangulatot csinál. A zene ritmus alapja egy igazi ceglédi kanna.

  A felvételekről

  Minden felvétel (ahogy a többi albumom esetében is) az otthoni, házi stúdiómban készült professzionális eszközökkel. A hangszeres alapot magam játszottam fel.

  Először a taktust játszottam fel egy ritmushangszerrel, majd erre a többi szólamot. A dalok szerkezetét úgy alakítottam ki, hogy felvettem a versszak, illetve a refrén szakaszokat, majd azokat klónoztam. Amikor összeállt a dal, a klónozott részeket újrajátszottam és kiegészítettem.

  Az Égzengő zenekar

  Az egyes daloknál jeleztem, ha azokat az Égzengő zenekarral élőben játszottuk. Több dal is állandóan szerepelt a koncert repertoárunkban, azonban album nem készült belőlük.