Tartalomjegyzék

  Mi az a dorombének vagy torokének?

  Én dorombéneknek hívom azt, amikor az énekes egy alaphangot, és annak felhangjait szólaltatja meg. A dallam a felhangokból alakul ki.
  Torokének számomra az a technika, amikor általában mély hangon "recsegve" szólal meg az énekes, egy hangmagasságon.

  Szeretjük azt hinni, hogy ami szép, ami különleges, az a magyar őseink kultúrájában is létezett. Hogy a doromb- vagy a torokéneklés jelen volt-e az ősmagyarok életében, nem tudhatjuk (valószínűnek tartom, hogy nem), mindenesetre "ősi" hangzást lehet vele előidézni.

  Egy példa a dorombénekre a Kurultáj című dal elején, az Őrzők albumomról. Hallgass bele (a lemez első dala)!

  Hogyan tanultam meg a dorombéneklést?

  Érdekes módon, ha az ember szájüregében folyamatos légáramlás van, a dorombéneklés lényeges eleme, a felhangok, sokkal könnyebben felcsendülnek. Ezt onnan tudom, hogy a mindennapos biciklis túrám közben, az erdei úton, ahol egyedül lehettem, rendszeresen gyakoroltam. Ahogy száguldottam lefelé a hegyről, szinte magától szólaltak meg a felhangok. Álló helyzetben akkor még ez nem működött.

  A dorombéneklés technikája

  Egy japán srác egyszerű magyarázata volt az áttörés számomra, amikor megértettem, mit is kell csinálnom a számban ahhoz, hogy a felhangok megszólaljanak.

  A módszer a következő:
  A nyelvedet helyezd úgy, mintha egy "L" hangot mondanál folyamatosan. Közben énekelj egyhangon, ne túl mélyen, de ne túl magasan. A felhang előbb-utóbb megszólal. Úgy tudod változtatni a felhangok magasságát, hogy a nyelvedet a szájpadodhoz szorítod, avagy nagyobb teret hagysz a nyelved és a szájpadod között. Lényeges, hogy a nyelved szorosan zárjon. Se oldalt, se a nyelved hegyénél ne áramoljon ki a levegő.

  Eleinte biciklizés (futás stb.) közben könnyebben elő lehet csalogatni a felhangokat.

  Torokéneklés

  A torokéneklés technikáját még nem sikerült elsajátítanom, ezért Hargitai Gábor barátomat, a néhai Égzengő zenekar ütőhangszeresét kértem fel az Égjáró albumom dalaiban való közreműködésre. Ő remekül elsajátította a torokéneklés mesterségét. Az Égjáró albumom Buzkashi című dalában például közel 10 perc dobokkal kísért tömény torokének hangzik el.

  • Részlet a Buzkashi című dalból