Tartalomjegyzék

  Két album, kétféle megközelítés.
  A téma: lovak vágtáznak szerteszét a hazában, lovasaik kiáltásai messze hangoztatják a magyar virtust.
  Két elfeledett jelenség a régmúltunkból: Kurszán Kende (✝︎904), és a Pozsonyi Csata (907).

  Égjáró. Akusztikus zene lovagláshoz.

  Az Égjáró című albumom többségében akusztikus hangszereket vonultat fel (kaval, koboz, gardon, dobok), itt-ott kiegészítve elektromos gitárral, illetve basszus gitárral. A dalok egy honfoglaláskori harci bemutató aláfestésére születtek.

  Egy ősi világ mindennapjait jelenítik meg a játékos, dinamikus, vagy éppen a messzi távolba tekintő harcos elgondolkodó nyugalmát idéző zenéim.

  Az ősi világ megidézése nemcsak a hagyományos hangszereim segítségével történt, hanem az Ázsiában honos torokének, illetve dorombének is jelentős szerepet kap Hargitai Gábor barátom autentikus tolmácsolásában.

  Dalszövegeim a népdalok egyszerűségével, tömörségével festik le az álmokat, melyek életre keltik bennünk eleink mozgalmas életét. A lovakkal kapcsolatos képek (... "izzó hátán megered a vére" ...) az őseink kedvenc fajtáját, az Akhal Teke jellemzőit vonultatják fel.

  A Buzkashi (ősi lovas játék) című zeném a dobok változatos monotonsága felett révedő sámán alakját idézi meg. 10 perc tömény torokének.

  Az album záró jelenete egy apró gyermek és lova egyre gyorsuló sárkánytánca. Játék, tanulás, a magabiztos harcos lelkiállapot kialakulásának fázisai.

  Kattints az album borítóra, hallgass bele, és vedd meg, ha tetszik!

  Égjáró

  Őrzők. Aszimetrikus lüktetés, torokének, nyers ősi hangulat. Egy csata története.

  A második lovas-albumom már jóval keményebb hangvételű, mint elődje. Itt az akusztikus hangszereim (kaval, koboz) már csak kiegészítésként szerepelnek, az alapot a vad, erőteljes hangszerek adják.

  Az első albumnál itt jelentősen több dalban hangzik fel dorombének, illetve torokének, ezúttal saját magam előadásában.

  A dalok első változata itt is az első albumhoz hasonló "finomabb, akusztikusabb" hangvételűnek indult, de megrendelőm kérésére változtattam a hangszerelésen. Így alakult ki a feszesebb, és egy marcona harcosokból álló sereghez jobban illő zenei alap.

  Az album dalai egy összefüggő történetet mesélnek el, egy ősi magyar csata elképzelt jeleneteit a csatába hívó véres kardtól a csata utáni halálos csendig. A címadó Pozsonyi csata embert próbáló küzdelmei csak a közösség lelkesítő erejéből táplálkozva hozhatták meg a végső győzelmet. A zenémmel ezt a közösségi erőt, a közös célért való harcot hívtam életre.

  Kattints az album borítóra, hallgass bele, és vedd meg, ha tetszik!

  Őrzők