Tartalomjegyzék

  Ősmagyar zene - amit tudunk

  Biztosan tudjuk, hogy őseink zenéltek, énekeltek, szertartásokat végeztek. Azt már csak sejthetjük, hogy milyen hangszereik lehettek, és csak érezhetjük, hogy milyen dallamokat énekeltek.

  Ami a tárgyi emlékeket illeti, semmilyen írott és egyéb bizonyító erejű tárgy nem maradt fenn, ami alapján tudományos módszerekkel akár egyetlen hangot is rekonstruálhatnánk.

  Marad tehát a bennünk élő ösztönös zene, amit mindenki a maga módján hoz a felszínre. Én egyetlen olyan magyar embert ismerek, akiről el tudom képzelni, hogy akár 1000 éve is élhetett volna. Dalai, dalszövegei, saját készítésű hangszerei meggyőző erővel bírnak. Ő Sziránszki Regös József barátom, aki mind külsejében, mind belső világában ősiségünket hordozza.

  Ősmagyar hangzás - amit nem tudunk

  Nem tudjuk, senki sem tudja, de valamennyien érezzük az ősi zenénk hangzását. Amikor egy táncházban libabőrös leszek, amikor felcsendül a mezőségi táncrend zenéje, az már nem a tudás, hanem a mélyen bennünk rejtőző hagyomány. A hangzás, jelen esetben a vonósbanda, nyilván nem régi, kiváltképp nem ősmagyar hangzás, mégis benne van az évezredek muzsikája.

  Ha meghallgatunk egy siratót, vagy egy furulyázó pásztort, talán közelebb kerülünk az ősmagyar hangzásvilághoz. Nem valószínű, hogy többszólamú volt, nem valószínű, hogy többhangszeres volt, talán a magányos dudás, furulyás tudja legjobban felidézni ezt az ősi hangulatot.

  Vagy mégsem? Lehet a mai kor hangszereivel, többszólamúságával is ősmagyarnak hatni?

  A mai kor elvárásai az ősi magyar zenével kapcsolatban

  Az iménti kérdésemre válaszolva azt gondolom, lehet. Mivel 1000 éve is megvolt az akkor 1000 éves rég elveszett ősi hangzás az emberek lelkében, úgy most is, a mai hangszerek is elő tudják csalni belőlünk az érzést, ami azt a hatást kelti bennünk, mintha egy 1000 évvel ezelőtti helyszínre csöppentünk volna.

  Nem az a lényeg, hogy annakidején valóban így hangzott-e a nótafa éneke, vagy a táltos révülése, hanem az, hogy milyen érzést hoz elő odabent.

  Ősi magyar érzések, amik már ősmagyarként is bennünk éltek

  Ősmagyar = a honfoglalás idején létezett magyar kultúra, ember, stílus
  Ősi magyar = mélyen bennünk gyökerező, a magyar népünkkel kapcsolatos

  Ősmagyar témák, ősi magyar hangulat, mai magyar szövegek

  Amikor először kértek fel egy lovas bemutató kísérőzenéjének megírására, kapásból a koboz, kaval, darbuka hangszereim kerültek a kezembe. Pedig egyik sem ősmagyar hangszer, talán a kaval kivételével. Az akusztikus zene jobban illett a témához. Legalábbis akkoriban nem szerettem a nemzeti rock-nak nevezett műfajt a maga fémes hangzásával.

  Az első albumom tehát jórészt akusztikusan szólal meg. Égjáró lett a címe, ami még véletlenül sem hajaz a Skywalker névre :-) A könnyedebb hangzás a repülő táltos képét festi a szemünk elé, a hátán Kurszánnal, akinek már csak az emléke szárnyal a csillagok között.

  A második album első változata is akusztikus volt, de a megrendelőm kifejezett kérésére, és mint utóbb kiderült, az album előnyére, meglehetősen erőteljes, kemény hangzású zene kerekedett belőle. Vaskos harcosok gyűlnek, hogy megvívják a magyar történelem győztes csatáinak egyikét, a 907-es pozsonyi csatát. Az első lemezem hőse, Kurszán már nem élt akkor.

  Az, hogy őseink ismerték-e, használták-e a torokének vagy a dorombének elementáris erejét, nem tudhatjuk, de érezzük, hogy van hozzá közünk. Egyszerűen beleillik az ősmagyar korról alkotott képbe, még ősibbé, mélyebbé varázsolva azt.

  A torokének tudója Hargitai Gábor barátom, aki az első lemezen szerepel és majd 10 percig torokénekel a Buzkashi című számban, amit egyhuzamban, vágás nélkül vettünk fel.

  A dorombéneket viszont jómagam gyakoroltam be biciklizés közben olyan szinten, hogy a felvételeken ne kelljen mást megkérnem. Miért biciklizés közben? Mert a dorombének lényege a süvítő légmozgás a szájüreg megfelelő szűkítése mellett. Amit aztán kellő gyakorlás után már bicikli nélkül is elő tudtam idézni.

  Az albumok dalainak listáját és a dalszövegeimet az alábbi linkekre kattintva olvashatod. Valamint ott találsz a belehallgatáshoz hivatkozásokat a dalok.hu zeneáruház megfelelő oldalára.