Tartalomjegyzék

  Miért Blues?

  Mindig is szerettem a blues hangulatát, az egyszerű, de átható akkordsort, azt a zenei sokszínűséget, amit a blues stílus megnevezéssel illethetünk.

  Van azonban egy nyomósabb érv a blues mellett: használni szerettem volna a herfliket, amiket a magyar nézenei alapokra épülő dalaimban nem tehettem meg... Bár van kivétel, mégis jól esett kipróbálni eredeti zenei közegében ezt a remek hangszert.

  Belemélyedtem az interneten fellelhető angolnyelvű, klasszikus blues szövegekbe, és próbáltam meghallani a muzsikát mögöttük. Volt, amikor előbb született meg a zene, és ahhoz keresgéltem megfelelő ritmusú szöveget. Így alakult ki az első lemez anyaga.

  Az első lemez

  Az ötleteimet azonnal fel is vettem, és jórészt nem szépítgettem, hanem meghagytam az eredeti felvételeket. Nem akartam albumot csinálni, csak élvezni akartam a technika adta lehetőségeket: minden szólamot és hangszert egyedül vettem fel, nem ritkán éjszakába nyúlóan. Az elektromos hangszerek fejhallgatóval kiválóan szóltak anélkül, hogy a szomszédaimat zavartam volna.

  A dalok egy része jogvédett szövegre épül, ezért ingyenesen közzéteszem a teljes első lemezt.

  Az eredeti dalokat nem hallgattam meg előre, mert szerettem volna tudni, mit hoz ki belőlem egy-egy szöveg.

  Az Early in the morning dal így szól eredeti felvételen Champion Jack Dupree előadásában.
  Ez pedig az én változatom.

  A második lemez

  Aztán egyre több zenei ötlethez írtam szöveget is. Ha már blues, akkor természetesen angolul. Ezeket a dalokat már jobban kidolgoztam. A lemez tartalmaz instrumentális számokat is.

  Három dalom, Music is All, Rain and Wind és a No Bounds, "slágerszerűre" sikerült (vagyis énekelhető, fülbemászó dallam, egyszerű felépítés), a többi dal inkább kísérletezésnek hat a blues világában.

  A záró szám - Coda with Paul and Toni - egy különlegesség, mivel a harmonika szólókat Paul Lessey, a gitárszólót pedig Novák Antal barátom játszotta fel.

  A nyers alapot feltettem egy szájharmonikás weboldalra, ahol többen is próbálkoztak szólót játszani rá. Paul Lessey (francia zenész) változata tetszett a legjobban, így a végleges dalban is az ő játéka hallható.

  A dalok.hu zeneáruházban belehallgathatsz a számokba, és meg is vásárolhatod, ha tetszik.

  A dalok utóélete

  A házilagosan megírt CD-k közül adtam ajándékba barátaimnak, és egyszercsak megkeresett egy ismerősöm, hogy mi lenne, ha a dalok közül élőben is előadnánk néhányat. Egy együttest is verbuvált ehhez az ötletéhez a régi zenésztársai közül.

  A zenekar több tagcserén is átesett, mire az első és egyetlen közös fellépésünk lehetővé vált The Messengers néven 2010-ben. Jómagam a szájharmonikás / énekes szerepére vállalkoztam. Ezután meg is váltam a zenekartól.

  A The Messengers együttes azóta is létezik (újabb tagcserékkel), és jelentősen átdolgozva játssza is néhány számomat.

  Kapcsolódó album