Tartalomjegyzék

  Promóciós zenétől a Csodafiú CD-ig

  Egy ismerősünk keresett meg azzal az ajánlattal, hogy az Égzengő zenekar kiadhatna egy karácsonyi lemezt, amin szerepelne a Beletörődés (A fényes nap immár elnyugodott...) című dalom a korábbi Gergel balladája albumomról. A CD-t karácsonyi vásárokon adták volna egyes termékekhez ajándékba. A lemezkiadás anyagi terheit üzletember ismerősünk átvállalta volna, de ragaszkodott a dalhoz, ami a kedvence volt. Mivel a dal és szövege távol áll a karácsony hangulatától, ezt nem vállaltuk. Azonban az ötletet nem vetettük el, saját költségen kiadtuk a CD-t, Csodafiú címmel.

  A felvételekre csak 2-3 hónap volt, és egy merevlemez hiba is késleltette a befejezést. Végül szerencsésen tokba került a muzsikám 2009. novemberére.

  Népdalok és saját dalaim

  Azt hinné az ember, hogy karácsonyra már nem lehet újat mutatni, főként a magyar népdalok terén, amiben van némi igazság. Ezért is döntöttem úgy, hogy a lemezen szereplő felvételeim fele saját szerzemény legyen. A 19 dalból 10 szövegét írtam, és hétnek a dallamát is. A népdal feldolgozásokban is a sokszínűségre törekedtem: hallható a capella ének, de többszólamú hangszeres és énekes feldolgozás is.

  A "Születék szűz leánytól" dallamát egy TV műsorban elhangzott részlet alapján egy évig hordoztam magamban, mire sikerült rátalálnom a szöveges változatra, amit aztán két szólamra írtam át. Érdekessége a karácsonyi dalnak, hogy a furulya közjátékot két tenor furulyával játszottam fel, ami különleges hangzást kölcsönöz.

  A "Mária Virága" a kedvenc többszólamú középkori karácsonyi vallásos énekem (Dies est laetitiae) saját szövegű változata. Gyönyörű, háromszólamú polifón szövete mindig is magával ragadott, amióta egy Schola Hungarica lemezen először meghallottam. Itt minden szólamot egy-egy énekes szólaltat meg.

  A "Harminchárom" című dalomat beneveztem a Mária Rádió pályázatára, amin megosztott első díjat nyertem. A dalt felvették a Mária Rádió saját stúdiójában is, mely szerintem nem adja vissza azt a hangulatot és szerkezetet, amit eredetileg kitaláltam, és felvettem.

  Az "Álom" című dal a Gergel balladája albumomon szólalt meg először. Míg ott magam énekeltem fel a három szólamot, itt az Égzengő zenekar tagjai teszik színesebbé szerzeményemet.

  A felvételeken csak eredeti, akusztikus hangszerek szólalnak meg, többek között a Szerényi Béla - méltán híres hangszerkészítő - által alkotott tekerő, a Csámborgó együttes furulyása által készített gardon, a kissé leharcolt, de remek hangú tangóharmonikám, és sok más, népi és nem népi hangszerem.

  Hallgass bele a Csodafiú dalaiba!

  A karácsonyi CD anyagába belehallgathatsz, illetve meg is vásárolhatod online a dalok.hu zeneáruházban. Az eredeti CD nálam kapható, amennyiben még rendelkezel CD lejátszóval.

  Az Égzengő zenekar sajnálatos módon már nem zenél együtt, így élőben már nem hallhatóak a dalok.

  A dalok listája, és a saját szerzeményeim szövege itt olvasható.